Mijn weg doorheen de jaren

Dit schreef ik in .... 2004 als voorwoord bij de eerste uitgave van mijn boek "De Hond is geen Beest"

In 1988 schaften mijn man en ik onze allereerste hond aan (mijn man heeft al zijn hele leven ervaring met honden) nl. een Ierse Setter. We hebben al die jaren nooit een hondenschool bezocht. We hebben met onze hond, Sloeber, 11 gelukkige jaren gekend.

In augustus 1999 verloren we hem (in een tijdsbestek van 4 uur) door een maagkanteling. De operatie was gelukt maar zijn hart was te zwak om het te overleven. In 1999, 1 week na het heengaan van onze dierbare Sloeber, konden we de eenzaamheid niet aan zonder hond.

We hebben dan een Engelse Setter, Yeoman, van 4 maanden oud, aangeschaft. We deden dit bij een goede fokker die zeer veel tijd had besteed aan de inprenting – en socialisatieperiode. We schreven ons in een hondenschool in. Mits veel training en véél geduld slaagden we erin met Yeoman het brevet gehoorzaamheid te behalen. Dit was alleszins uniek gezien de ras specifieke kenmerken van onze hond. Ondertussen behaalde hij ook uitstekende resultaten op hondententoonstellingen zowel in België als in het buitenland (o.a. Luxemburgs Kampioen).

Ik startte als lesgever in de hondenschool, in de groep puppy's en de A–groep. In 2001 kwam onze tweede hond erbij, terug een Ierse Setter, genaamd Admiral. We volgden ook met hem de lessen in dezelfde hondenschool en bij elke overgang van groep werd hij grandioos eerste!!! Dankzij onze ervaring met de eerste hond hadden we veel geleerd over hoe je het best uw hond kan motiveren. In 2003 en 2004 behaalde hij op het jaarlijks "examen gedrag en gehoorzaamheid" van ISC in klas B2 (= leden die niet de mogelijkheid hebben om elke zaterdag op het terrein in Wommelgem de lessen Gedrag & Gehoorzaamheid te volgen) telkens de eerste plaats met uitstekende resultaten. Tussendoor nam hij ook deel aan tentoonstellingen en behaalde zo de titel van "beste jeugdreu" in de ISC in 2002.

Ik was ondertussen zelf gestart in september 2002 met de tweejarige opleiding "zelfstandig hondeninstructeur" georganiseerd door Syntra West te Kortrijk. Hier kwam ik voor het eerst in contact met nieuwe trainingsmethoden die ik toepaste op mijn eigen honden en … het leven met onze honden werd nog veel plezieriger!!! Urenlang kon ik hen observeren tijdens hun spel!!! Hoe ze hun eigen spelregels gebruikten enz. … Ook werd ik meer en meer gebeten door de microbe om boeken te lezen over "hondengedrag" en vooral over de communicatie tussen honden en mensen. Ondertussen heb ik al een hele bibliotheek.

In juni 2004 behaalde ik mijn Getuigschrift Praktijk en Beroepskennis Ondernemersopleiding voor het beroep van"zelfstandig hondeninstructeur (we waren gestart met 26 cursisten en uiteindelijk hebben we met twee het diploma gehaald). Nog altijd ben ik erg trots op mezelf dat ik dat volgehouden heb!!!

Ik startte met privé–lessen voor puppy's tussen 8 en 12 weken. Elke eigenaar blijft me dankbaar voor alles wat ik hen toen heb meegegeven … Want vergeet niet, dit is een zéér belangrijke periode in het leven van de puppy die dikwijls wordt overgeslagen.

In maart 2004 kwam onze derde hond erbij, jawel, terug een Ierse Setter, genaamd Dizzy. Een echte "kapoen" wat betreft gehoorzaamheid ( ik volgde gehoorzaamheidslessen in een andere hondenschool volgens een andere methode die minder wedstrijdgericht is) maar hij is een echte "uitblinker" op hondententoonstellingen. Wegens tijdsgebrek sloot ik mij ondertussen aan bij een hondenschool dichter in de buurt. Op de leeftijd van 14 maanden behaalde hij de titel "Luxemburgs Jeugdkampioen" en kort daarna behaalde hij zijn "Kampioenstitel Jeugdhond".

Tenslotte kwam er in mei 2005 een vierde hond in huis, opnieuw een Ierse Setter, genaamd Elber (halfbroer van Dizzy). Prachtig!!! Alles verliep opperbest. We hadden oog voor de onderlinge communicatie tussen de honden en we hadden oog voor hun verscheiden karakter. We probeerden elke hond te bieden wat hij het meest nodig had. Zo was er een "familieband" in ons gezin die ik voor geen goud ter wereld had willen missen.

In juni 2005 volgde ik de vervolmakingscursus "Hoe voorkom je probleemgedrag bij honden?" bij Syntra West te Veurne . Ik kreeg opnieuw nieuwe inzichten in hondengedrag en de manier waarop wij er moeten mee omgaan. Een echte aanrader!!! Dit was voor mij dan de motivatie om mij te engageren als docent bij Syntra West. Enerzijds uit dankbaarheid dat ik dankzij deze organisatie zoveel heb kunnen bijleren, anderzijds omdat ik ervan overtuigd ben dat veel problemen met honden kunnen voorkomen worden.

Ondertussen waren we ... Gedurende de volgende jaren was ik docent in Syntra West te Veurne in de hondenopleidingen. Mijn vakken varieerden van de ontwikkeling van pup tot hond (levensfasen), het aanschaffen van een hond (tips bij aankomst in zijn nieuwe mensenroedel), opstellen van gezinsprofielen, keuze van het ras, de taal van de hond, de omgangsregels tussen mensen en honden en ten slotte wat is een goede hondenschool/instructeur.

Ik verzorgde ook de lessen "voedingswijzer voor de hond" en de cursus "pedagogie" (verbale en non-verbale communicatie). Hierbij legde ik er vooral de nadruk op dat een goede instructeur ,behalve met dieren, ook goed moet kunnen omgaan met mensen.

Maar nog altijd was er mijn honger naar nieuwe kennis. Ondertussen volgde ik zelf nog opleidingen die Syntra West aanbood en zo behaalde ik vervolmakingscertificaten:

  • * Hoe voorkom je probleemgedrag bij honden? (2005)
  • * Massage bij honden (2005)
  • * T-touch bij honden (2006)
  • * Voeding voor dieren (2007)
  • * Wegwijs in de clickertraining van de hond (2007)
  • * Dieetvoeding van de hond (2008)

Echter in de laatste decennia is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het leren begrijpen van het gedrag van de hond en de nieuwe leerprincipes die hieruit voortvloeien. Ik vond dat het tijd werd om mij te verdiepen in deze nieuwe theorieën en in het najaar van 2014 volgde ik de heel interessante opleiding van Kristel Van Hoey over "DE WAARHEID OVER DE RANGORDE VAN DE HOND." Een MUST voor elkeen die bezig is met honden opvoeden en trainen.

In maart 2015 overleed onze derde hond Admiral. Opnieuw was er veel verdriet en een groot gemis. Kort daarna kwam ik in contact met een fokster die een nest English Pointer's had. Prachtige honden !!! Ze waren allemaal bestemd voor het buitenland (Venezuela, Portugal, Engeland ...). Opnieuw smolt mijn hart bij het zien van de levendigheid en nieuwsgierigheid van zo'n mooie puppy. We kregen van de fokster (met een gouden hart voor honden) de kans om een teefje te kiezen. In 15 minuten had ik mijn man overtuigd en zijn we naar huis gegaan met een mooie Pointer die luistert naar de naam Otessa. De kennismaking met de andere honden Dizzy en Elber verliep heel goed. Het plezier was onbeschrijflijk. Ze daagt ons nog altijd constant uit om grenzen te verleggen.

"Ik kwam in aanraking met de vernieuwde opvattingen omtrent de training van honden. Namelijk dat honden een uiterst sociaal gedrag vertonen en het vermogen hebben om harmonisch samen te leven met andere soorten, in het bijzonder de mens. Met deze nieuwe inzichten kunnen we het welzijn van onze honden verbeteren (John Bradshaw, 2014)."

Opnieuw ging ik op zoek naar kennis in deze nieuwe inzichten:

  • * Rouw bij honden (2016, Het Blauwe Kruis van de Kust)
  • * Certificaat opleiding "Balans en Coördinatie, van pup tot puber (2016, Dogs Trainers Academy, Sam Turner)
  • * Persoonlijk vormingsattest "Spel en agressie bij honden" (2016, Pergamino Zichem)
  • * Certificaat "Bewuster omgaan met de hond" (2017, SBM)
  • * Certificaat "Help je uitvallende hond met BAT" (2017, Monique Bladder - Nederland)
  • * Certificaat "Probleemgedrag voorkomen" (2017, Monique Bladder - Nederland)
  • * Certificaat "EHBO bij honden" (2018, Centrum voor Hondengedragsbegeleiding Gift of Wheatons)
  • * Deelname online lezing "Emoties bij honden" (6 april 2024, Drs. Linda Vermaas, Kenniscentrum Argos)

Daarna volgde ik het voortgezette ondernemerstraject beroepskennis van hondengedragsdeskundige, afgeleverd door de Vlaamse Overheid

(september 2015-februari 2017).

Elke hond heeft een eigen taal en die taal is niet altijd eenvoudig te begrijpen. Dit is dikwijls de basis van een verstoorde relatie. Het is de taak van een gedragsdeskundige om de mensen te leren kijken naar hun hond en hem te begrijpen. Met deze opleiding hoop ik in de toekomst een steentje bij te dragen tot het geluk van elke hond.

Momenteel ben ik ingeschreven voor de "Beste maatjes met je hond" van Sylvia Aerts. Dit bestaat uit 10 Master Classes die verspreid zijn over 1 jaar.

Ik heb mezelf nu ook aangemeld bij de enige officiële beroepsvereniging KaHoT (die verdedigt de belangen van PROFESSIONALS met dieren, de dierengedragstherapeuten en hun klanten).

De strenge voorwaarden waaraan je moet voldoen zijn:

  • Een professionele en gekwalificeerde opleiding
  • Regelmatige bijscholing in de laatste (wetenschappelijke) evoluties
  • Respect voor de gedragscode: dit garandeert respect voor het huisdier en voor jou

Ik kreeg volgend antwoord:

"Dag Chantal,

Bedankt voor je uitgebreide toelichting en de achtergrondinformatie. Je hebt al een hele reis afgelegd. Op basis hiervan kom je zeker in aanmerking om gediplomeerd lid te worden van onze beroepsvereniging.

Je geeft duidelijk aan dat je je blijft bijscholen. Je hebt ook al heel wat opleidingen achter de rug en werkt volgens een positieve methode….."

Vanaf nu mag ik het logo gebruiken van KaHoT, krijg ik een ledenbordje en word ik toegevoegd aan hun website met professionals!

Dit moedigt mij aan om mij verder te engageren voor het welzijn van alle honden.

Momenteel  (april 2024) volg ik diverse online lezingen en webinars bij:

* Monique Bladder, Hondengedragspecialist - Nederland

* Sylvia Aerts, Hondentrainer in Bavel - Nederland

* Geert De Bolster, Hondengedragsbegeleiding en Consulting - België

* Martin Gaus, Hondencoach Zoetermeer - Nederland

* Aniek Wendt, Hondencoach Zwolle - Nederland

* Kenniscentrum Argos, Hilllegom - Nederland

* StresslessDogs, Natural Dog Trainers en Gedragsconsultance- Nederland

* Dr. Else VerbeekAmazing Animals Minds en  Associate Professor in Dierenwelzijn en Gedragstherapeut - Universiteit Uppsala Zweden

* Davy Agten, Hondencentrum As - België

* EssentiaNatura, Coachingcentrum Balen - België



Fotogalerij